niedziela, czerwca 19

Witaminy dla zdrowia!


W ostatnich latach ustawicznie zwiększa się poziom zainteresowania witaminami, suplementami i różnymi składnikami zdrowotnymi, przede wszystkim zaś pochodzących od roślin. Wiele badań pokazało przecież po wielokroć, iż ludzie stosujący dietę która zwiera dużo warzyw i owoców, pełnoziarniste wyroby ze zboża i uzupełniające dietę przez suplementy, stosunkowo rzadko zapadają na choroby cywilizacyjne.

Poza węglowodanami witaminami oraz elementami mineralnymi to taka zdrowa żywność pochodząca z roślin, ma też co niemiara innych składników należących do fitofaktorów. Dla twojego zdrowia bardzo ważna jest więc nie tylko witamina C jak to wielu wyobraża sobie i jednak nie wszystko można dostarczyć organizmowi łykając pewne suplementy. Gdy mniemasz, iż przyjmowanie tylko witaminy C 1000 załatwia sprawę uzupełniania diety to przykro mi lecz jesteś w wielkim błędzie. Zdrowe odżywianie to jest to, o co wszak należy dbać, a głównie zabiegając o urozmaicenie pożywienia zawierającego odżywcze składniki. Na nasze zdrowie ma wpływ bardzo dużo składników.

Czym są więc owe fitozwiązki? To są naturalne składniki chemiczne, które należą do wielu rożnych grup chemicznych, występują one w niemal wszystkich warzywach i owocach. Powodują, że mają one określony kolor, zapach i aromat. Nieraz określa się ich jako witaminy nowej generacji, pomimo, że nic w nich nowego. Chronią nas przed rodnikami tlenowymi, chorobami serca, przyspieszonym starzeniem się.

Inspirują one funkcjonowanie enzymów w naszej wątrobie, w wyniku czego niektóre czynniki nie są tak szkodliwe.

Tym niemniej jednak mogą powodować reakcje niekorzystne, przykładowo obniżenie wchłaniania pewnych witamin, przede wszystkim witaminy B2, A, E, D; uczulenia, swędzenie spowodowane zawartością związków eterycznych.

Niewątpliwie największa grupa fitoskładników są to polifenole, które obok witaminy E i C są antyoksydantami. Prawdopodobnie najsilniejszy z nich to rosweratol, który występuje głównie w skórce winogron, orzeszkach ziemnych a także w czerwonym winie, które jest produkowane w warunkach beztlenowych, dzięki czemu uniemożliwia się oksydację polifenoli. Są one w stanie, wspólnie z witaminami, zabezpieczać nasz organizm przed wolnymi rodnikami jak również potrafią walczyć z bakteriami. W sposób wybiórczy dają radę zwalczać komórki nowotworowe jak również blokują funkcjonowanie enzymów które odpowiadają za występowanie przerzutów. Flawonoidom, które też należą do polfenoli przepisuje się działanie antymiażdżycowe, co oznacza, że wszyscy, którzy są zagrożeni chorobami cywilizacyjnymi z pewnością powinni starć się by jadać pożywienie mające w swoim składzie te ważne składniki. Z powyższego wynika więc, że choć suplementy diety, włączając w to kapsułki mające w składzie najlepsze witaminy to dzisiaj konieczność, jednak nie powinno się zapominać by w naszej diecie były zawarte antyoksydanty. Zdrowa żywność to wszak główny element zdrowia i witaminy oraz suplementy w tabletkach, czy w buteleczkach, choć także potrzebne, nie mogą zastępować tego co rozumiemy jako zdrowe odżywianie.

Wiele osób myśli, że tylko witamina C jest czymś, o co trzeba zabiegać w diecie, a niestety jest to wynik niedoinformowania i nie wystarczy łykać np. C 1000. Potrzebne są i inne suplementy i (niewątpliwie) odpowiednia, najlepiej personalnie dobrana dieta. Zdrowie to coś, co zależy nade wszystko od ciebie, a od twojej diety przede wszystkim.

Czy sądzisz, że należałoby z tym coś zrobić?

---

Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz