Czy zdrowa żywność jest faktycznie zdrowa? Od lat istnieją zwolennicy jak i przeciwnicy zdrowej żywności. Nie ważne, których jest więcej, trzeba pamiętać, że każde rozwiązanie niesie za sobą wady i zalety.
Obecnie można spotkać zarówno entuzjastów jak i przeciwników twierdzenia o zdrowym jedzeniu. Nie da się odmówić racji ani jednym ani drugim, warto jednak poznać argumenty obu stron, które wyjaśniają, czy faktycznie zdrowe jedzenie to mit czy też stan rzeczywisty.
Przede wszystkim należy zauważyć, że sposób, w jaki wytwarzana jest żywność ekologiczna jest sposobem bardzo nieefektywnym. Plony i zbiory zboża czy warzyw są o wiele mniejsze niż w przypadku, warzywa takie uprawia się z pomocą specjalnych preparatów. Z drugiej strony jednak jedzenie jest o wiele bezpieczniejsze, zdrowsze, nie zawiera żadnych niechcianych związków chemicznych, nie jest pryskane i w nienaturalny sposób wspomagane. Taki sposób uprawy jednak się nie sprawdza w czasach dzisiejszych, gdy zapotrzebowanie na produkty takie jak żywność bezglutenowa czy beztłuszczowa przerasta możliwości zwykłych rolników. Spowodowane jest to faktem coraz nowszych chorób, których prawidłowe leczenie jest związane z odpowiednią dietą. W takich przypadkach zdrowe jedzenie to warunek konieczny do zwalczania dolegliwości i staje się rzeczą absolutnie pożądaną. Tutaj jednak w grę wchodzi jednak pewna modyfikacja żywieniowa aby stworzyć takie bezglutenowe cudo należy zaingerować w strukturę molekularną roślin, skąd już tylko krok do genetycznej modyfikacji. Dlatego odwiedzając sklep ekologiczny zwracajmy uwagę nie tylko na samą cenę, ładne opakowanie czy zachwalanie produktu przez sprzedawcę, ale czytajmy też bardzo skrupulatnie i dokładnie ulotki danych towarów. Tylko tak bowiem będziemy wiedzieć, co kupujemy, czy jest to opłacalne i nam nie zaszkodzi.
---
Autorem artykułu jest Jaspis
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz